RSI

RSI/KANS

RSI/KANS

RSI en KANS zijn verschillende benamingen voor hetzelfde klachtenpatroon. RSI staat voor Repetitive Strain Injury en KANS voor Klachten Arm Nek Schouder. Ook wordt nog vaak de Engelse naam CANS gebruikt (Complaints Arm Neck Shoulder). In deze uitleg zullen we gebruik maken van de term RSI.
RSI is geen ziekte maar een verzamelnaam voor alle symptomen, klachten en syndromen aan de bovenrug, het nek- schoudergebied, de armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. RSI wordt gekenmerkt door een verstoring tussen belasting en belastbaarheid. Voorafgaande aan het ontstaan van de klachten is er een periode van overbelasting geweest. Ook is het van belang dat de klachten dermate ernstig zijn dat zij normaal functioneren in meer of mindere mate in de weg staan.
De klachten worden meestal veroorzaakt door repeterende bewegingen, het lang in een en dezelfde houding staan of zitten of een combinatie van deze twee. RSI/KANS komt in veel beroepen voor.
Bij RSI maakt men onderscheid tussen specifieke RSI en a-specifieke RSI. Bij specifieke RSI worden afwijkingen vastgesteld zoals bijvoorbeeld verminderde zenuwgeleiding bij het carpale tunnel syndroom. Bij a-specifieke RSI kan er geen oorzaak worden gevonden, ook (nog) niet met de huidige onderzoekmethoden.
75% van alle RSI klachten is a-specifiek. Door veranderingen in gevoelige delen als de pezen, peesscheden, spieren, gewrichtskapsels, zenuwen en slijmbeurzen zouden klachten ontstaan. Diverse factoren kunnen aan het ontstaan van de klachten ten grondslag liggen zoals overmatig gebruik van spieren die daar niet voor gemaakt zijn, langdurig gespannen spieren, afklemming van zenuwen door spierspanning of een verkeerde houding van de gewrichten.

Behandeling RSI/CANS

Bij RSI zullen aard en klachten als eerste goed in kaart moeten worden gebracht, omdat het belangrijk is om te weten welke factoren van invloed zijn op het ontstaan van de klachten. Juist die factoren zullen aangepakt moeten worden om het herstelproces op gang te brengen. De fysiotherapeut zal naast zijn eigen expertise, de hulp inzetten van de ergotherapeut, manueel therapeut of een van de andere disciplines. Zo wordt het herstel bevorderd, omdat het bekeken wordt vanuit verschillende invalshoeken. Ook samenwerking met externe disciplines kan overwogen worden.Behandelingen

Algemene fysiotherapie Shockwavetherapie Dry needling Medical taping concept

Contact
Praktijk Jacq Smolders
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Praktijk Jacq Smolders