Acute rugklachten

Acute rugklachten

Acute rugklachten

Hardnekkige spierpijnen in de onderrug die meestal acuut ontstaan, worden ook aangeduid als lumbago of spit. Letterlijk betekent dit pijn in de lende of de onderrug. Deze vorm van lage rugpijn wordt gekenmerkt door uitstralende pijn richting billen, benen en dij. De pijn zal nooit verder uitstralen dan de knie en gaat gepaard met stijfheid van de rug. Lumbago of spit geeft belemmering in een juiste houding en beweging. De gevolgen van deze acute rugklachten zijn spierpijn, spierkrampen en stijfheid van de spieren en gewrichten. De pijn kan plotseling opkomen onder in de rug rond het bekkengebied. De voornaamste oorzaak van lumbago/spit is pijn in het facetgewricht van de wervel. Dit zijn de achterste en kleinste gewrichtjes die er voor zorgen dat de wervels op elkaar steunen. Deze gewrichtjes kunnen verschoven zijn met als gevolg pijnklachten en een verhoogde spierspanning. Deze spierpijn is het gevolg van kleine spierscheurtjes. De spieren raken vaak geblesseerd of overbelast door een verkeerde houding of een zeer plotselinge beweging.
Ook is gebleken dat psychosociale factoren zoals stress, depressie, angst en een burnout lage rugpijn bevorderen door een verhoogde spierspanning.

Behandeling acute lage rugklachten 

Bij acute lage rugpijn is het belangrijk te blijven bewegen, ondanks de sterk aanwezige pijn die deze vorm van rugpijn geeft. Beweging zorgt ervoor dat de bloedcirculatie op gang blijft en er goede bouwstenen worden aangevoerd die het lichaam aanzetten tot herstel. De huisarts kan eventueel pijnmedicatie voorschrijven, zodat het blijven bewegen wat gemakkelijker gaat. De fysiotherapeut kan u helpen in de begeleiding van gedoseerd bewegen. Gebleken is dat behandeling met de techniek dry-needling  effectief werkt. Als de klachten wat afnemen wordt er een behandelingsplan opgezet dat ten doel heeft het herstel te bevorderen en te voorkomen dat er opnieuw klachten ontstaan. Hierbij wordt vooral gewerkt aan de stabiliteit van de rug, het op een verstandige manier omgaan met de belastbaarheid, de houding en andere betrokken factoren. Ook worden bij acute rugpijn technieken als medical taping, massage en hydrotherapie ingezet om te komen tot een goed herstel.Behandelingen

Oefentherapie Cesar Algemene fysiotherapie Acupunctuur Manuele therapie Dry needling

Contact
Praktijk Jacq Smolders
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Praktijk Jacq Smolders