Incontinentie

Incontinentie

Incontinentie

Incontinentie is een veel voorkomende en gecompliceerde aandoening. Klachten die met incontinentie te maken hebben worden door veel mensen niet graag besproken en ook het zoeken naar hulp blijkt velen moeite te kosten. Dat is erg jammer, omdat met bekkenfysiotherapie incontinentieproblemen goed te behandelen zijn.  Bij incontinentie kennen we de onderverdeling urine-incontinentie en fecale incontinentie. Ook komt het voor dat verschillende soorten incontinentie gelijktijdig voorkomen.

Urine incontinentie

Als het moeilijk is om urine op te houden, spreken we van urine incontinentie.
Hierbij onderscheiden we verschillende vormen met elk hun eigen oorzaak of oorzaken.
-  Stressincontinentie of aandrangincontinentie. Dit is ongewild urineverlies bij    inspanning, zoals niezen, lachen, hoesten, sporten of tillen. Het heeft niet te maken met psychische stress, maar het woord stress heeft hier te maken met drukverhoging in de buikholte die plaatsvindt als je sport, beweegt, hoest etc. Stressincontinentie komt voor bij 1 op de 4 vrouwen boven de 35 jaar en wordt veroorzaakt  door onvoldoende werking van de bekkenbodemspieren en/of de kringspier. Blaashals- of bekkenbodemspieren functioneren minder goed of verslappen, waardoor de plasbuis uitzakt en onvoldoende weerstand kan bieden aan druk vanuit de blaas. De oorzaak kan liggen in te zwaar tillen, bevalling, hormonale veranderingen in de overgang en na sommige gynaecologische operaties.
-  Urge-incontinentie of aandrangincontinentie. Urge-incontinentie wordt ook wel een overactieve blaas genoemd, waarbij men aandrang voelt om te plassen en de urine dan ook meteen komt. Urge-incontinentie kan een lichamelijke oorzaak hebben, de blaas trekt eigenlijk te vroeg samen, omdat het  evenwicht tussen de blaas en het afsluitmechanisme is verstoord. Ook neurologische aandoeningen, afwijkingen in de stofwisseling, zoals bijvoorbeeld bij suikerziekte en bij een urineweginfectie kunnen deze vorm van incontinentie tot gevolg hebben.
-  Druppelincontinentie. Deze vorm van incontinentie komt vooral voor op oudere leeftijd en kenmerkt zich door het ongewild en druppelsgewijs verlies van urine. Druppelincontinentie komt vooral voor bij mannen en meestal zijn problemen aan de prostaat de oorzaak van de klachten. Als de prostaat vergroot is kan de plasbuis afgekneld worden en zal de urine zich ophopen in de blaas. Het gevolg is dat de urine alleen nog maar druppelsgewijs naar buiten kan. Hetzelfde probleem zien we bij een infectie van de prostaat, terwijl prostaatkanker in principe deze klachten niet geeft. Ook kan het voorkomen, bij zowel mannen en vrouwen, dat de opening van de blaas een beetje open blijft staan omdat het afsluitmechanisme niet goed werkt.
-  Neurogene incontinentie. Deze vorm van incontinentie ontstaat bij beschadiging van het centraal zenuwstelsel of de lichaamszenuwen die de blaasfunctie beïnvloeden. Deze beschadiging kan ontstaan bij: hersentumoren, beroerte, ziekte van Alzheimer, een zware bekkenoperatie, multiple sclerose, ziekte van Parkinson, diabetes type 2, HIV, defecten aan de spirale buis zoals bij spina bifida en ruggenmergletsel. Door de beschadiging ontstaat een te slappe blaas of juist een te krachtige blaas. Afhankelijk van de ernst van de neurologische beschadiging en de locatie kunnen de klachten variëren.

Fecale incontinentie.

Een veel voorkomende vorm van incontinentie is het ongewild verliezen van ontlasting of winden. Ongeveer 100.000 mensen in Nederland hebben met deze lastige aandoening te maken, maar omdat men er meestal niet mee naar de huisarts durft zal dit aantal waarschijnlijk hoger liggen. Het komt meer voor bij vrouwen en wordt vaak gezien na de menopauze.  Incontinentie voor ontlasting wordt meestal veroorzaakt door onvoldoende goede werking van de sluitspier of de bekkenbodemspieren, doordat deze beschadigd of verslapt zijn. Ook een verslapping van de wand tussen vagina en de endeldarm, uitgezakte aambeien en een endeldarmverzakking worden als oorzaken gezien. Deze vorm van incontinentie ontstaat vaak na een bevalling, operatie, na een ongeval, bij chronische darmontsteking, ten gevolge van een verzakking van een van de organen, door een neurologische aandoening zoals een beroerte, ziekte van Parkinson  of bij zenuwletsel en bij PDS (prikkelbare darmsyndroom).

Behandeling incontinentie

Het is belangrijk incontinentieklachten serieus te nemen en er niet mee rond te blijven lopen. Deze klachten beïnvloeden uw leven te veel en kunnen u belemmeren in uw dagelijks functioneren. De bekkenfysiotherapeut is specialist in het behandelen van incontinentieklachten en kan een oplossing bieden voor de problemen. Zij/hij zal een voor u op maat gesneden behandelplan maken om zo te kunnen beginnen aan het werken naar herstel. Gebleken is dat behandeling vaak snel verbetering geeft en de klachten doet afnemen. De bekkenfysiotherapeut in Oss heeft ruime ervaring en werkt op discrete en professionele wijze.Behandelingen

Bekkenfysiotherapie

Contact
Praktijk Jacq Smolders
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Praktijk Jacq Smolders