Jumpersknee of Springersknie

De jumpers knee, ook wel springersknie genoemd, is een overbelastingsklacht van de pees in de knie. De klacht komt vooral voor bij sporters die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij een jumpers knee

Met kennis en ervaring over je klacht, start de fysiotherapeut met gedegen onderzoek. Soms wordt er een echo gemaakt om een objectiever beeld van de klacht te krijgen. Er wordt gewerkt vanuit een behandelplan.

Natuurlijk wordt tijdens de behandeling geëvalueerd én wordt de behandeling bijgesteld waar nodig. Naast oefentherapie en manuele therapie, zijn behandelmethodes als dry needling, shockwave, epte of medical taping effectief. In overleg met je therapeut wordt bepaald welke oplossing bij jou past.

Welke behandeling is geschikt voor jou?

De jumpers knee wordt ook wel springersknie genoemd en komt, zoals de naam al aangeeft, vooral voor bij sporters die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. Basketbal en volleybal zijn daarvan goede voorbeelden.

De jumpers knee is een overbelastingsblessure van de kniepees. De kniepees ligt tussen het scheenbeen en de knieschijf en kan door het vele springen worden beschadigd. De pees raakt bij de aanhechting aan de knieschijf geblesseerd. De kwaliteit van de pees verslechtert en daarmee neemt de belastbaarheid af. De pees wordt zwakker, wat meer kans geeft op beschadigingen. Als gevolg daarvan kunnen er ook ontstekingen ontstaan.

De eerste pijnklachten openbaren zich meestal een dag na een wedstrijd of training, zijn vaak tijdelijk en verdwijnen bij rustig bewegen. De klachten ontstaan geleidelijk en zullen na verloop van tijd ook voelbaar worden tijdens het sporten en nog later ook tijdens de warming up. Ook bij autorijden of traplopen kan de pijn voelbaar worden. Druk op de aanhechting geeft toename van de pijn en soms zie je een zwelling op de aangedane plek.

Afspraak maken