Lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem

Oedeem betekent vochtophoping op een plaats waar het niet thuis hoort. Lymfoedeem is het gevolg van een gestoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht, omdat de afvoer van lymfevocht geblokkeerd of verminderd is. Hierdoor ontstaat een abnormale opeenhoping van eiwitten en vocht (lymfe) onder de huid. Zonder behandeling van deze opeenhoping kan het vocht veranderen in hard bindweefsel. Het lymfestelsel, dat bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen, heeft een belangrijke taak in het reinigings- en afweersysteem. Lymfoedeem kan ontstaan op verschillende plekken van het lichaam, zoals de armen, benen, buik of voet. We onderscheiden twee vormen van lymfoedeem:

Primair lymfoedeem

Men spreekt van primair lymfoedeem als het aangeboren is. Vanaf de geboorte is er sprake van een aanlegstoornis in de lymfevaten. Er zijn minder lymfebanen aanwezig of ze functioneren minder goed, waardoor op langere termijn zwellingen ontstaan. Meestal gebeurt dit tussen de leeftijd van 18 -35 jaar en in ernstige gevallen ook al eerder.

Secundair lymfoedeem

Hierbij ontstaat het probleem op latere leeftijd door beschadiging van het lymfestelsel. Vaak ontstaat secundair lymfoedeem door de verwijdering van de lymfeklieren wat de afvoer van lymfevocht verhindert. Hierbij kunt u denken aan het verwijderen van de lymfklieren in de oksel vanwege borstkanker. Als andere oorzaken van beschadiging van het lymfestelsel kunnen genoemd worden:
.  een gynaecologische ingreep of een operatie in het hoofd- halsgebied
.  een melanoom
.  bestralingen en littekens
.  het nemen van een lymfeklierbiopt
Soms ontstaat lymfoedeem door afklemming van de lymfeafvoer door ingroei van een tumor of een uitzaaiing.
Als het heel warm weer is of bij een infectie maakt het lichaam meer vocht aan. Lymfoedeem kan dan ontstaan als het lichaam niet in staat is om dit allemaal af te voeren.
De symptomen van lymfoedeem zijn:
.  zwelling
.  een vermoeid, zwaar gevoel
.  tintelingen
.  pijn
.  huidafwijkingen
.  vergrote kans op infecties
.  beperking van de bewegingsmogelijkheden

Behandeling lymfoedeem

Voor oedeemtherapie kunt u in onze praktijk terecht bij het ontstaan van lymfoedeem bij
.  een trauma, bijvoorbeeld een verzwikte enkel
.  een operatie, bijvoorbeeld aan de knie of heup
.  een behandeling bij oncologie, bestraling/chemotherapie
.  een borstamputatie of borstbesparende operatie
.  verwijdering van lymfeklieren
.  pijnlijke littekens, verklevingen of fibrose na een operatie
.  veneus oedeem (als gevolg van trombose of bloedvatoperatie)
.  lipoedeem
De oedeemfysiotherapeut start met een uitgebreid anamnesegesprek en zal onderzoek doen om de klachten zo goed mogelijk in beeld te brengen. Dit onderzoek bestaat uit het afnemen van een vragenlijst, bekijken en onderzoeken van de huidstructuren, omtrekmeting van het lymfoedeem en een bewegingsonderzoek. Daarna wordt er een passend behandelplan opgesteld. De behandeling zal onder meer bestaan uit manuele lymfdrainage. Dit is een massagetechniek die als doel heeft de afvoer van het lymfevocht te verbeteren door het positief beïnvloeden van de lymfeklieren, de lymfevaten en het lymfeweefsel. Daarnaast kan het nodig zijn compressietherapie toe te passen om het oedeem nog verder te reduceren. Ook littekenbehandeling, lymfetaping en oefentherapie kunnen deel uit maken van de behandeling. Tussentijds vindt er regelmatig een meetmoment plaats, waarbij wordt gekeken of het lymfoedeem afneemt en de klachten verminderen.Behandelingen

Oedeemtherapie

Praktijk Jacq Smolders https://plus.google.com/+JacqsmoldersNlOss/about?gmbpt=true&hl=nl&_ga=1.248077376.653459649.1455199417
Borgvliet 18 Oss, Noord-Brabant 5346 XD Netherlands
Phone: 0412651396