Slijmbeursontsteking
  • Home
  • Slijmbeursontsteking / Bursitis

Slijmbeursontsteking / Bursitis

Slijmbeursontsteking / Bursitis

Tussen de pezen en botten van een gewricht bevindt zich een slijmbeurs die er voor zorgt dat het gewricht soepel kan bewegen. Een slijmbeurs is een soort kussentje gevuld met slijmerig vocht. Slijmbeurzen komen overal in ons lichaam voor waar druk opgevangen of verdeeld moet worden. De slijmbeurs voorkomt dat de pees over het botgewricht schuurt. Een slijmbeursontsteking of bursitis komt het meest voor in de schouder, knie, elleboog, heup en enkel en is een overbelastingsontsteking. Omdat de slijmbeurs zich dicht bij de aanhechting van de pees op het bot bevindt, is het soms lastig om een slijmbeursontsteking te onderscheiden van een peesontsteking. We kennen twee vormen van slijmbeursontsteking , de acute en de chronische vorm en beide aandoeningen hebben vergelijkbare klachten.

Acute slijmbeursontsteking

Door veel wrijving van de pezen en botgewrichten op de slijmbeurs raakt deze geïrriteerd en ontstoken. Dit kan gebeuren door een ongeval, bijvoorbeeld een flinke val op de heup, schouder of knie of na een eenmalige fikse overbelasting, zoals een weekend lang schilderen of ongetraind 15 km. hardlopen. Een acute slijmbeursontsteking kan ook het gevolg zijn van een bacteriële infectie als gevolg van een wespensteek of een wondje. Dan is er sprake van een echte ontsteking, waarbij ook koorts kan optreden.

Herstel  / behandeling bij acute slijmbeursontsteking

Een acute slijmbeursontsteking gaat meestal binnen enkele weken over. Om het herstel te bevorderen is het uiteraard belangrijk om het gebied/gewricht rust te geven. Dit betekent niet dat het gewricht stil gehouden wordt. Lichte veelvuldige bewegingen zonder pijn zijn juist erg belangrijk om het herstel te bevorderen.

Daarnaast kan de arts besluiten om een injectie te geven met pijnstillende en/of ontstekingsremmende vloeistof. De fysiotherapeut is meestal niet betrokken bij het herstel na een acute slijmbeursontsteking.

Chronische slijmbeursontsteking

De chronische vorm van slijmbeursontsteking wordt veroorzaakt door langdurige, lichte overbelasting van een van de gewrichten. Vaak is dat eenzijdige belasting bij het werk of sport. Doordat er geleidelijk een verkeerde spierspanning op de slijmbeurs ontstaat, neemt de druk toe. Ook een langzaam opgebouwd verkeerd bewegingspatroon kan meer belasting op de slijmbeurs veroorzaken.
Bij een slijmbeursontsteking zien we duidelijke tekenen van een ontsteking. De slijmbeurs voelt warm en pijnlijk aan. De pijn kan uitstralen naar het omliggende gebied, afhankelijk van de mate waarin de slijmbeurs belast wordt. De slijmbeurs kan gezwollen zijn, hoewel dit niet altijd zichtbaar is. Door deze zwelling heeft de pees minder ruimte met als gevolg veel pijn bij bewegen. Soms is bewegen onmogelijk. 

Behandeling bij chronische slijmbeursontsteking

In de eerste fase (1- 3 weken) is het van belang om de slijmbeurs rust te geven. Bewegingen/ belastingen die de slijmbeurs “irriteren” moeten worden vermeden. In deze fase is het wel belangrijk om regelmatig onbelast te bewegen, deze bewegingen beïnvloeden het herstelproces positief en zorgen ervoor dat het aangedane gewricht niet stijf wordt.

Samen met de therapeut wordt er tijdens het anamnesegesprek en het onderzoek de achterliggende oorzaak van de slijmbeursontsteking gezocht. Er zal worden gekeken of er factoren zijn die het herstel van de slijmbeursontsteking kunnen beïnvloeden, denk hierbij aan een foute houding of bewegingsverloop, hierbij kan er specifiek getraind worden waardoor de slijmbeurs ontlast wordt. En/of het trainen van specifieke spieren die de druk op de slijmbeurs kunnen verminderen en het rekken van specifieke spieren om de druk van de slijmbeurs te kunnen verminderen. 

Na verloop van tijd wordt de belasting op de slijmbeurs weer stapsgewijs opgevoerd.
Naast de oefentherapie kan een slijmbeursontsteking in veel gevallen ook behandeld worden middels shockwave therapie.

De totale training en therapie bij een chronische slijmbeursontsteking is sterk afhankelijk van de ernst van de klachten en kan zo'n 6 weken tot enkele maanden duren. 
 Behandelingen

Algemene fysiotherapie Acupunctuur Shockwave-therapie Dry needling

Contact
Praktijk Jacq Smolders
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Praktijk Jacq Smolders