Bekkenfysiotherapie Oss

Bekkenfysiotherapie

Ongewild urineverlies komt veel voor en is zeer goed te behandelen met bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Vanaf 20 augustus 2018 kunt u in Oss weer terecht voor bekkengerichte fysiotherapie!

Dimphy van Oss is allround fysiotherapeut en derdejaars student bekkenfysiotherapeut in opleiding aan de SOMT university. In 2020 studeert zij af als master bekkenfysiotherapeut. Zij behandelt problemen in het bekkengebied, de lage rug, buik en bekkenbodem en zwangerschapsgerelateerde klachten. Deze problemen leiden vaak tot klachten die als ongemakkelijk worden ervaren en het dagelijks leven en de kwaliteit daarvan negatief kunnen beïnvloeden. Klachten in dit gebied komen zowel bij vrouwen, mannen en kinderen voor.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die er voor zorgt dat urine, winden en ontlasting kunnen worden losgelaten of opgehouden. Ook dragen de bekkenbodemspieren bij aan de stabiliteit van het bekken. Als de bekkenbodemspieren niet goed functioneren kan dit leiden tot problemen in eerder genoemde gebieden. Hierbij komen pijn in de onderbuik, bij het stuitje en schaambeen voor, evenals lage rugpijn en bekkenpijn. De bekkenfysiotherapeut leert u de spieren rondom het bekken te herkennen, ontspannen en te trainen.
 

Indien inwendig onderzoek nodig is voor een betere diagnose en om het resultaat te kunnen evalueren, dan werkt Dimphy samen met een van de master geregistreerd bekkenfysiotherapeuten van onze andere locaties. Bijvoorbeeld bij verzakking, complexe seksuele klachten en incontinentieklachten, zowel urine als ontlasting.
 

Bekkenpijn

Bekkenpijn werd vroeger ook wel bekkeninstabiliteit genoemd en is de verzamelnaam voor pijnklachten in en rondom het bekken. Bekkenpijn komt regelmatig voor tijdens een zwangerschap of na de bevalling. Ook een trauma kan bij zowel vrouwen als mannen bekkenpijn veroorzaken. Er kunnen klachten ontstaan als waggelend lopen, tintelingen in bil of been, moeite met dagelijkse activiteiten zoals traplopen, opstaan, lopen, bukken, tillen en staan, pijnklachten in de lage rug, liezen, stuitje, schaambeen of bij de overgang van lage rug naar bekken.
 

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodemspieren komen zowel bij mannen als vrouwen voor en kunnen bewust worden aangespannen en ontspannen. Deze spiergroep ondersteunt de blaas, de baarmoeder en de darmen en heeft een belangrijke taak bij het plassen en ontlasten en bij de seksualiteit.

 

Klachten die voorkomen zijn:
 

Verzakkingen:

Niet alleen de baarmoeder, maar ook de dunne darm, blaas en endeldarm kunnen verzakken. Een verzakking ontstaat vaak in de menopauze, na een bevalling, door veelvuldig en zwaar hoesten, niet goed persen bij het plassen of ontlasten en bij zwaar tillen. Een verzakking komt minder voor bij mannen dan bij vrouwen en het betreft dan meestal de darm. Zowel jonge als oudere vrouwen kunnen last hebben van een verzakking.

 

Plasklachten:

Ook dit komt voor bij vrouwen zowel als mannen en de klachten kunnen bestaan uit vaak moeten plassen, ongewild urineverlies, het vaak voorkomen van urineweginfecties, pijn bij het plassen,  verminderde straal bij het plassen of een verhoogde aandrang om te plassen. Bij vrouwen kunnen ze ontstaan na een bevalling of in de overgang en bij mannen vaak op latere leeftijd of na een prostaatoperatie.  

 

Ontlastingsklachten:

Bij ontlastingsklachten is er sprake van ongewild loslaten van ontlasting of windjes, obstipatie, een verhoogde aandrang om te ontlasten en ze kunnen ontstaan na een darmoperatie, bij een prikkelbare darm of bij de ziekte van Crohn. Ook kunnen ze het gevolg zijn van verhoogde spanning in de bekkenbodemspieren of verkeerd gebruik daarvan. Ook kunnen aambeien ontstaan door verkeerd persgedrag, te hard persen bij het ontlasten of bij een bevalling of bij te harde ontlasting. Door oefeningen leert u hiermee om te gaan. Daarbij wordt ook gekeken naar het drink- en eetpatroon. 

 

Klachten voor of na een operatie:

Patiënten die een verzakkingsoperatie moeten ondergaan kunnen wij van te voren begeleiden door het trainen van de bekkenbodemspieren, zodat deze na de operatie een goede ondersteuning geven van de organen. U leert de spieren goed te ontspannen zodat u na de operatie geen problemen krijgt bij het persen bij plassen of ontlasten. Na een prostaatoperatie is het zinvol de bekkenbodemspieren te trainen, evenals na een darmoperatie.

 

Klachten bij de seksualiteit:

Seksuele klachten waarbij de bekkenbodem een rol speelt komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Denkt u hierbij aan vaginisme, erectiestoornissen en pijnklachten bij het vrijen. 
 

Klachten tijdens en na de zwangerschap:

Tijdens de zwangerschap kunnen klachten met of rond het bekken voorkomen. De bekkenfysiotherapeut voorziet zwangeren van adviezen voor een goede beweging en houding. Ze begeleidt zwangeren met bekkenklachten bij het juist omgaan met de klachten. Na de bevalling kunt u ook te maken krijgen met klachten rondom het bekkengebied waarmee de bekkenfysiotherapeut u kan helpen.
 

Een afspraak & vergoeding

Tijdens uw eerste afspraak krijgt u een intake, uitgebreide uitleg en een uitwendig onderzoek. Deze vorm van bekkentherapie wordt alleen vanuit een aanvullende verzekering voor fysiotherapie vergoed. 
Indien inwendig onderzoek nodig is door de mastergeregistreerd bekkenfysiotherapeut van een van onze andere praktijklocaties, dan worden deze specifieke behandelingen wel vanuit de basisverzekering vergoed. Uw eigen risico kan dan gelden. 
 


Naar boven


Ons team

Dimphy van Oss
Dimphy van Oss Bekkentherapeut i.o. - Fysiotherapeut

Bekijk ons hele team
Praktijk Jacq Smolders https://plus.google.com/+JacqsmoldersNlOss/about?gmbpt=true&hl=nl&_ga=1.248077376.653459649.1455199417
Borgvliet 18 Oss, Noord-Brabant 5346 XD Netherlands
Phone: 0412651396