Cogmed werkgeheugentraining

Cogmed Werkgeheugentraining

Minder last van geheugen- en concentratieproblemen en verbeteren van uw productiviteit dankzij Cogmed werkgeheugentraining

*** Helaas kunnen wij u tijdelijk geen Cogmedtraining bieden. Als u interesse heeft, kunt u zich via info@jacqsmolders.nl inschrijven op de wachtlijst. ***
 

Training van uw werkgeheugen met Cogmed

 

Problemen in het werkheugen
Kenmerken van een verstoord werkgeheugen
Cogmed werkgeheugentraining
Cogmed training en coaching via de ergotherapeut (kosten en vergoeding)
Meer informatie over cogmed training


 

Problemen in het werkgeheugen

Alle informatie die wij dagelijks verwerken komt binnen in het werkgeheugen, dat functioneert als een tijdelijke opslagplaats in onze hersenen. Het werkgeheugen wordt gebruikt om voor korte tijd inkomende informatie op te slaan, om je te concentreren op een handeling en tegelijkertijd te onthouden wat je na die handeling moet doen. Het werkgeheugen wordt vaak gebruikt als een ander woord voor kortetermijngeheugen, maar het omvat veel meer. Het kan de nieuw binnengekomen informatie een tijdje vasthouden, maar ook een beroep doen op het langetermijngeheugen door daar vandaan informatie op te roepen. Het werkgeheugen is niet bij iedereen hetzelfde. In het werkgeheugen kunnen we gemiddeld 7 items kwijt, maar sommigen lukt het om 5 items op te slaan, anderen wel 9. Het werkgeheugen is niet statisch, zoals men vroeger veronderstelde. Na onderzoek is gebleken dat het functioneren van het werkgeheugen door training kan worden vergroot.

Een verstoord werkgeheugen kan zich uiten als geheugen- en concentratieproblemen. Na de behandeling van kanker, een traumatisch hersenletsel of hersenaandoening, bij psychische klachten of bij vermoeidheidsklachten blijken veel mensen last te hebben van een verstoord werkgeheugen. Maar ook zonder speciale oorzaak kunt u merken dat uw werkgeheugen minder functioneert dan voorheen.

 

Problemen in het werkgeheugen na de behandeling van kanker

Bij 15 tot 70% van de patiënten die zijn behandeld met chemotherapie, blijkt dat zij na de behandeling te kampen hebben met subtiele, aanhoudende geheugen- en concentratieproblemen. Naast deze problemen ervaren patiënten vaak ook dat het denkvermogen, het leren en het vermogen om te redeneren zijn achteruitgegaan. Het lukt hen vaak niet om de aandacht ergens bij te houden en de verwerkingstijd blijkt langer te zijn. De genoemde problemen duiden op een verstoord werkgeheugen.
 

Problemen in het werkgeheugen na een traumatisch hersenletsel of hersenaandoening

Door een val, een ongeval of door geweld kan traumatisch hersenletsel ontstaan en ook een hersenbloeding of herseninfarct (CVA) heeft vaak blijvend hersenletsel tot gevolg. Allereerst zullen patiënten zich richten op de lichamelijke gevolgen of beperkingen die ze hieraan hebben overgehouden. De wat subtielere cognitieve problemen komen vaak pas in een later stadium aan het licht, waarbij we kunnen denken aan concentratie- en geheugenproblemen. Bij 40% van de patiënten blijken er vaak problemen te zijn met het uitvoeren van taken die tegelijkertijd en onder tijdsdruk moeten worden gedaan.
 

Problemen in het werkgeheugen na burn-out, bij vermoeidheidsklachten of bij psychische klachten

Iedereen is weleens moe, maar sommige mensen voelen zich altijd vermoeid. Ernstige moeheid kan het dagelijks leven ernstig verstoren en kan verschillende oorzaken hebben. Bij slaapstoornissen of te weinig of onrustig slapen kan vermoeidheid ontstaan, evenals bij bepaalde ziekten als ME, het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, een burn-out of depressie. Ernstige vermoeidheid of psychische klachten gaan vaak gepaard met concentratie- en geheugenproblemen. Maar ook bij aandoeningen als ADHD en ADD zijn er vaak  problemen met concentratie, werkgeheugen en productiviteit.  
 

Kenmerken van een verstoord werkgeheugen

Een verstoord werkgeheugen kenmerkt zich door de volgende symptomen:
 

 • Het lukt niet goed om een bepaald woord op te roepen
 • Dingen vergeten die men normaal gesproken wel weet
 • Snel afgeleid zijn en moeite met concentreren en focussen
 • In een gesprek heeft men moeite met het volgen van de verhaallijn
 • Vaak is er sprake van gebrek aan energie en vermoeidheid
 • Men doet langer over het uitvoeren van taken
 • Multitasking geeft problemen
 • Overgevoelig voor prikkels
 • Men raakt snel het overzicht kwijt


Deze symptomen lijken misschien relatief mild, maar hebben veel invloed op het dagelijks leven. Het cognitief functioneren wordt op de proef  gesteld, met name als mensen hun werk of taken weer hervatten. Daarom is het zinvol de hersenen te trainen met een werkgeheugentraining.
 

Cogmed Werkgeheugentraining

Wetenschappelijk onafhankelijk onderzoek heeft bewezen dat het volgen van de Cogmed Werkgeheugentraining een verbetering van het werkgeheugen geeft van gemiddeld 23% (Bron: Holmes & Gathercole - 2009).
 

Cogmed werkgeheugentraining bewerkstelligt een:

 • verbetering van de concentratie
 • het lukt beter om het overzicht te bewaren
 • relevante en belangrijke informatie wordt beter onthouden
 • het lukt beter om gestructureerd te werk te gaan
 • men is minder afgeleid of in staat afleidingen te negeren
 • bevordert rehabilitatie / herstel en productiviteit bij psychische klachten of bij niet aangeboren hersenletsel

 

Cogmed QM is een programma dat bestaat uit een serie oefeningen voor volwassenen die allemaal specifiek zijn gericht op het  trainen en verbeteren van het werkgeheugen. Door het volgen van dit programma zal op een effectieve manier het concentratievermogen en het probleemoplossend vermogen verbeteren. Het trainingsprogramma past zich aan aan het prestatieniveau, zodat men steeds wordt uitgedaagd om de eigen grenzen te verleggen en nog beter te presteren. Op die manier zullen de hersenen zich aanpassen en zullen ze effectief worden getraind. Gebleken is dat Cogmed  veel en langdurige positieve resultaten geeft, die betrekking hebben op het cognitieve functioneren.
 

De oefeningen worden thuis uitgevoerd op de computer of tablet. Het trainingsprogramma omvat het gebruik van het programma, de server en begeleiding door een ervaren Cogmed Coach. Het programma duurt gemiddeld 5 weken lang, waarbij er meestal 5 dagen per week gedurende circa 30-40 minuten thuis wordt geoefend. Ieder mens is anders en daarom zal het volgen van de Cogmed Training worden begeleid door een persoonlijke coach. Uw coach zal de training afstemmen op uw specifieke situatie, samen met u de voortgang bekijken en hulp bieden als u dat even nodig heeft.
 

Cogmed training en coaching via Ergotherapie Praktijk Smolders: kosten licentie en vergoeding begeleiding

Omdat wij regelmatig hulpvragen krijgen op het gebied van werkgeheugen, taakaanpak, concentratie en productiviteit, zijn enkele van onze ergotherapeuten geschoold tot Cogmed coach. De coach maakt met u op maat een plan voor uw werkgeheugentraining, passend bij úw leven. Er kan gekozen worden voor een trajectduur van 5 tot 13 weken. Tussendoor worden er naar behoefte begeleidings- en evaluatieafspraken gepland: telefonisch, op de praktijk of aan huis.
 

De begeleiding door de ergotherapeut, die u naast de cogmed training ook kan helpen met andere praktische oplossingen voor uw hulpvragen, wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Er wordt jaarlijks 10 uur ergotherapie vergoed en mogelijk heeft u recht op extra vergoeding vanuit een aanvullende zorgverzekering. Over vergoeding uit de basisverzekering kan het wettelijke jaarlijkse eigen risico gelden indien u nog een bedrag aan eigen risico open heeft staan. In de meeste gevallen is geen verwijzing nodig.


Om thuis in te kunnen loggen in het Cogmed trainingsprogramma en op maat de training te kunnen volgen, dient u daarnaast een licentie voor Cogmed aan te schaffen. Dit wordt niet vergoed. Deze kosten dient u direct per pinbetaling aan onze balie af te rekenen. 

 

Naast Cogmed begeleiding voor volwassenen bieden wij ook Cogmedtraining en -coaching voor kinderen. Wij verwijzen u hiervoor naar de informatie op onze kinderwebsite.

 

Meer informatie over Cogmed training

Op www.cogmed.nl vindt u meer informatie. Ook kunt u een proeftraining doen via mycogmed.com: try out Cogmed.

 

Heeft u nog vragen of interesse in de Cogmed training, neem dan vrijblijvend contact op met onze praktijk via telefoonnummer 0412-651396 of info@jacqsmolders.nl. Wij staan u graag te woord.

 

Naar boven


Contact
Praktijk Jacq Smolders
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Praktijk Jacq Smolders