Dry needling Oss

Dry needling

Effectieve behandeling van triggerpoints

Dry Needling

Dry needling is een van de nieuwere behandelmethoden die bij Praktijk Jacq Smolders wordt toegepast door onze fysiotherapeuten die daar veel ervaring mee hebben. Dry needling moet niet verward worden met acupunctuur, want deze twee behandelmethoden verschillen duidelijk. Bij dry needling wordt een spier op een specifiek punt kortdurend geprikkeld met een droge acupunctuurnaald, terwijl bij acupunctuur oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam worden gezet en daar enige tijd blijven zitten. Ze geven zo invloed op de lichaamsenergie. Dry needling is geen energiebehandeling en werkt op specifieke punten in de spier die triggerpoints worden genoemd. Sommige pijnklachten ontstaan doordat er in de spieren te veel spanning is opgebouwd en er een knoop in de spier ontstaat. Deze knoop in de spier is een  triggerpoint die pijn op afstand of lokale drukpijn veroorzaakt en zich kan uiten in:
 

  • tintelingen in de armen of benen
  • hoofdpijn
  • verminderde spierkracht in de betrokken spier(en)
  • duizeligheid
  • bewegingsbeperking in de bijbehorende gewrichten
  • pijn of stijfheid van de spier (lokaal of op afstand)
  • pijnontwijkend gedrag waardoor je anders gaat bewegen


Triggerpoints kunnen ontstaan op een acuut moment, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging, een ongeval of bij sportletsel. Vaak zijn ze ook chronisch ten gevolge van RSI/CANS of een langdurig verkeerde houding. Psychologische factoren, zoals stress en depressie kunnen een rol spelen, evenals langdurige afwezigheid van beweging ten gevolge van een behandeling met een brace, gips of sling. Ook voetafwijkingen, verschil in beenlengte na een botbreuk, instabiliteit, het dragen van te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak kunnen triggerpoints doen ontstaan.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Het punt in de spier waar de triggerpoint zich bevindt wordt gericht aangeprikt, waardoor de spier even kort aanspant en daarna ontspant. Dit is nauwelijks pijnlijk of voelbaar en geeft alleen een soort krampgevoel. De spieren kunnen daarna wel wat vermoeid en zwaar aanvoelen, maar dit is maar van kortdurende aard. Wanneer er sprake is van langdurige klachten worden vaak meerdere spieren behandeld in been of arm, evenals de spieren van de wervelkolom. Gerichte adviezen en oefeningen nadien zullen u helpen om de verbeterde situatie te behouden. 
 


Naar boven


Ons team

Roy van Schendel
Roy van Schendel Algemeen fysiotherapeut - Echografie MSU - Shockwave - EPTE - Dry Needling
Simone van Wanrooij
Simone van Wanrooij Fysiotherapeut - Manueel Therapeut

Bekijk ons hele team
Contact
Praktijk Jacq Smolders
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Praktijk Jacq Smolders