hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts

 

In het voorjaar en de zomer krijgt ongeveer 12-28% van de Nederlanders last van hooikoorts.

Bomen, planten en verschillende soorten grassen gaan bloeien en produceren dan vaak grote hoeveelheden stuifmeel. Bij mooi en droog weer verspreidt dit stuifmeel zich in de lucht, mede onder invloed van de wind. Dit stuifmeel wordt ingeademd en veroorzaakt bij patiënten met hooikoorts een allergische reactie. De overgevoeligheid voor het stuifmeel of pollen ontstaat doordat het afweermechanisme van slag is. Door de allergische reactie komt de stof histamine vrij, die irritatie van de slijmvliezen van neus- en keelholte en de ogen veroorzaakt. De gevolgen zijn een verstopte neus, niesbuien, een loopneus, jeukende, branderige ogen en benauwdheid. Hoewel hooikoorts geen kwaad kan, is het een zeer hinderlijke aandoening die van invloed is op de kwaliteit van leven en de dagelijkse bezigheden.

 

Bij de behandeling van hooikoortsklachten maken wij in onze praktijk gebruik van twee behandelmethoden: medical taping of acupunctuur.

 

1. medical taping

Gebleken is dat het toepassen van medical tape flinke verlichting van de hooikoortsklachten kan geven.  Het Medical Taping Concept wordt al sinds enkele jaren toegepast bij onze fysiotherapiepraktijk in Oss. Dit concept bestaat uit het aanbrengen van elastische tape, zodat spieren die niet goed werken worden ondersteund in hun functie. Het concept werd in de loop der jaren doorontwikkeld en het bleek dat medical tape toepasbaar was voor veel meer andere aandoeningen, waaronder hooikoorts. Het aanbrengen van de tape heeft een kalmerende werking op het bindweefsel en het allergisch reactiemechanisme. Omdat de huid beïnvloed wordt door de tape ontstaat er een reflexmatige prikkeling van de segmentale relaties. Segmentale relaties is de wisselwerking tussen onze organen, botten en spieren en de regelsystemen. Eén van deze regelsystemen is het immuunsysteem dat samen met de longen een rol speelt bij het ontstaan van hooikoorts. Bij onze longen horen reflexzones die in het bindweefsel liggen ter hoogte van de thorax (borstholte). Door het aanbrengen van tape op de rugzijde van het longgebied geeft dit segmentale ondersteuning en verminderen de klachten. Er ontstaat een remming op de allergische en hevige reactie van het lichaam. Als verklaring hiervoor kan worden gegeven dat het zenuwstelsel tot rust komt en het kalmerend werkt op het allergische afweermechanisme.

 

Bij alle deelnemers aan een onderzoek verminderden de 9 onderzochte symptomen met 18-53%. Een tweede keer tapen gaf een stijging van deze percentages van minimaal 38% tot maximaal 83%. Na een derde tapsessie namen de klachten nog iets verderaf, maar waren de verschillen minder groot.

 

2.  acupunctuur

Hooikoortsklachten zijn goed te verlichten of voorkomen door middel van acupunctuur. Het basisprincipe van acupunctuur is dat het zetten van kleine, dunne naaldjes op bepaalde plaatsen van het lichaam de energiestromen beïnvloedt. Deze traditionele Chinese geneeswijze wordt al sinds vele eeuwen toegepast om uiteenlopende klachten te verlichten, voorkomen of verhelpen. Ook bij hooikoortsklachten heeft acupunctuur zijn werking bewezen. De doorstroming van energie langs bepaalde banen in het lichaam wordt verbeterd door secure plaatsing van de naaldjes. Dit werkt gunstig voor het hele lichaam, maar brengt ook het hoofd in balans.


 

Behandeling hooikoorts

Behandeling met medical tape

Tijdens uw eerste afspraak zal er eerst een intakegesprek plaatsvinden en zal de fysiotherapeut u uitleggen hoe de medical tape zal worden aangebracht. Voor een goede hechting van de tape is het belangrijk dat uw huid schoon en vetvrij is. Daarom is het beter van te voren geen oliehoudende doucheproducten te gebruiken, omdat de tape dan niet goed hecht.

De tape wordt eerst aangebracht op de rug. U mag op de behandeltafel gaan zitten en de fysiotherapeut zal u vragen om uw kin op de borst te leggen en u rug te buigen met uw armen gekruist op uw borst. In deze houding zal de tape worden aangebracht op beide zijden van uw rug vanaf de schouders tot ongeveer halverwege.

 

Daarna wordt tape aangebracht  aan de randen van de borstspier vanaf de zijkant van de bovenarm. Het bovenste gedeelte loopt onder het sleutelbeen tot aan het borstbeen, het andere gedeelte zit aan de buitenrand van de borstspier net voor de oksel. Gebleken is dat één behandeling al verlichting geeft van de klachten en dat na een tweede behandeling de klachten nog verder afnemen. Deze tweede behandeling vindt 1 week na de eerste plaats. In onze praktijk is het ook mogelijk dat een eventuele partner meekomt, zodat hij/zij kan zien hoe de tape moet worden aangebracht. U kunt het dan de tweede keer zelf doen. Omdat de tape elastisch is zult u niet worden gehinderd in uw bewegingen. De tape kan meerdere dagen blijven zitten en u kunt er gewoon mee douchen. De tape ademt en voert vocht af, zodat de kans op huidirritatie minimaal is.

 

Behandeling met acupunctuur

Tijdens uw eerste afspraak zal de therapeut met u doornemen welke hooikoortsklachten u heeft. Er zullen ook algemene vragen gesteld worden over uw gezondheid en dagelijks functioneren. Soms zal de eerste behandeling direct aansluitend op dit gesprek gegeven worden, maar kan ook plaatsvinden tijdens het tweede consult. Het is raadzaam om al vóór het hooikoortsseizoen aanbreekt te starten met acupunctuur en u moet rekening houden met meerdere behandelingen. Ook in acute aanvallen van hooikoorts zal acupunctuur verlichting brengen. Het zetten van de naaldjes wordt als niet pijnlijk ervaren, u voelt hoogstens wat tintelingen. Rond het acupunctuurpunt kunt u een wat zwaar gevoel ervaren.

Wanneer u nog vragen heeft of u graag een afspraak wilt maken voor behandeling dan kunt u contact opnemen met een van onze praktijkassistenten.

 Behandelingen

Acupunctuur Medical taping concept

Contact
Praktijk Jacq Smolders
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Praktijk Jacq Smolders