Manuele therapie voor kinderen in Oss en Uden

Kindermanuele therapie

Veilige, pijnvrije mobilisaties verhelpen bewegingsbeperkingen met merkbaar resultaat

Kindermanuele therapie

 

Wat is kindermanuele therapie
Wanneer kindermanuele therapie bij baby’s
Wanneer kindermanuele therapie bij leeftijd 1-17 jaar
Samenwerking en werkwijze kindermanuele therapie en kinderfysio/ergotherapie
Waarborging kwaliteit kindermanuele therapie
Vergoeding en verwijzing kindermanuele therapie
Een afspraak maken of vragen
 

 

Wat is kindermanuele therapie?

Een behandeling door de kinder-manueel therapeut is niet te vergelijken met normale manuele therapie. Een kinder-manueel therapeut is een manueel therapeut die zich door het volgen van extra opleidingen heeft gespecialiseerd in de behandeling van kinderen.

Door het volgen van deze opleidingen zijn zij gespecialiseerd in de orthopedische ontwikkeling van baby's en kinderen en daarmee in bewegingsbeperkingen. Bij de behandeling  passen zij zachte, specifieke behandeltechnieken toe om de ongunstige situatie in bijvoorbeeld de wervelkolom, de bovenste nekgewrichtjes of het bekken te stabiliseren. Het gaat hier altijd om een milde mobilisatie. Na gemiddeld 3-4 behandelingen is er vaak al sprake van een normalisering van de beweeglijkheid.Wanneer kindermanuele therapie bij baby’s

Bij een verstoorde beweeglijkheid (functiestoornis) in de nekwervelkolom bij baby's kan het toepassen van manuele therapie de aangewezen behandelmethode zijn. Deze functiestoornis in de nekwervelkolom werd voorheen KISS of KIDD genoemd, maar heet  tegenwoordig HCFS: hoogcervicale functiestoornis.

 

Wanneer u in de eerste 2-4 weken na de geboorte een asymmetrische (scheve) lighouding of voorkeurshouding bij uw kind ziet, is het zinvol om contact op te nemen met uw kinder- manueel therapeut, de kinderfysiotherapeut, de consultatiebureau-arts of uw  huisarts. Onderzoek en eventuele behandeling van uw baby is mogelijk vanaf de leeftijd van 4 weken.

 

Er is mogelijk sprake van een hoogcervicale functiestoornis als er sprake is van een voorkeurshouding en/of overstrekkingsneiging en een aantal motorische en gedragsmatige symptomen.
 

De kenmerken van een voorkeurshouding en/of overstrekkingsneiging zijn:

 • De baby kijkt vaak naar één kant of de baby houdt het hoofdje vaak in het midden.
 • De baby ligt scheef/asymmetrisch met de romp in een C- of banaanvorm.
 • De baby kijkt vaak omhoog of achterover.
 • De baby is gespannen en stijf ( het kindje voelt aan als een plank).
 • Soms is er sprake van een scheve, afgeplatte of asymmetrische schedel (plagiocephalie).
 • Ook kan een afgeplat achterhoofdje voorkomen (brachycephalie).


De motorische en gedragsmatige symptomen als gevolg van HCFS  kenmerken zich door:

 • De baby is onrustig en kreunt veel.
 • De baby voelt stijf aan.
 • De baby huilt overmatig of krijst.
 • Vaak zie je dat er veel "gewapperd" wordt met de handjes.
 • De baby wil niet op de buik liggen.
 • De baby heeft een holle rug.

 

Er zijn veel oorzaken op te noemen waardoor een baby een voorkeurshouding en/of overstrekking gaat vertonen. Als kan worden vastgesteld dat de oorzaak ligt in een functiebeperking van de (nek)wervelkolom, bekken of heupjes is dit een reden voor behandeling door de kinder-manueel therapeut. Bij kinder-manuele therapeutische behandeling van baby’s met een voorkeurshouding of afplatting van de schedel is er vaak na enkele dagen tot weken verandering van de stand van het hoofdje. Gemiddeld zijn er 3-4 behandelingen nodig.

 

Tijdens dit behandeltraject is begeleiding door een kinderfysiotherapeut onmisbaar. Zij zal de ouder(s) voorzien van de juiste adviezen, oefeningen en zal eventueel van tijd tot tijd de vervorming van de schedel meten. De kinderfysiotherapeut zal u instructies geven over hoe u het beste kunt omgaan met de hantering van de baby. Hierbij kunt u denken aan tips over de slaaphouding en het eventuele spugen (reflux), advies over de afvlakking van het hoofd, de motorische ontwikkeling en oefeningen waar de baby baat bij heeft.


App met adviezen voor ouders bij een voorkeurshouding

Om de adviezen van de kinderfysiotherapeut eens rustig na te kunnen lezen, kunt u de app met de naam ‘Voorkeurshouding Baby’ downloaden in de Google Play Store (voor Android) of de Apple Store. Hierin staan praktische hanteringsadviezen, oefeningen en voorbeelden.
 

Wanneer kindermanuele therapie bij (jonge) kinderen

Door bewegingsbeperkingen, in de volksmond ook wel ‘blokkades’ genoemd, kunnen kinderen klachten krijgen zoals rugpijn, hoofdpijn, migraine, bekkenpijn, nekpijn, pijn aan de benen (soms verward met groeipijn), vermoeidheid, concentratieproblemen en evenwichtsproblemen. Maar ook schrijfproblemen (slecht handschrift, moeite met de juiste schrijfhouding, veel kramp), problemen met zwemles en het uitvoeren van de juiste zwemslag, een slecht looppatroon of andere motorische problemen kunnen het gevolg zijn van bewegingsbeperkingen.  

Meestal zorgt de bewegingsbeperking voor onvoldoende mogelijkheid om de juiste houding aan te nemen en daarmee de juiste vaardigheid uit te voeren. Gelukkig is hier vaak iets aan te doen. De kinder-manueel therapeut zorgt voor vermindering in de bewegingsbeperking en een verbeterde mobiliteit van het kind.
 


Samenwerking en werkwijze bij Kinderpraktijk Smolders

Manuele therapie staat zelden op zichzelf. Aanvullende behandeling door een van de zorgdisciplines in ons gezondheidscentrum is dan ook relevant. Daarom werken onze kinderfysiotherapeuten en kinderergotherapeuten en onze kindermanueel therapeut nauw samen bij diverse soorten hulpvragen. Terwijl de kinder-manueel therapeut de bewegingsbeperking vermindert, begeleidt de kinderfysiotherapeut of kinderergotherapeut het kind en ouders met concrete oefeningen gericht op de hulpvraag.  Ook werkt de kinderfysiotherapeut met het kind verder aan het soepel houden van de wervels en gewrichten en het optrainen van de benodigde houdingsstabiliteit en spierkracht.
 

Afspraken kunnen ingepland worden in duovorm, waarbij uw kind door meerdere zorgspecialisten tegelijk onderzocht kan worden. Op deze manier krijgen wij een zo uitgebreid en volledig mogelijk beeld van uw kind. Dit onderzoek kan bij baby’s en jonge kinderen tot 2 jaar ook bij u thuis plaatsvinden.
 

Tijdens de eerste afspraak wordt er begonnen met het afnemen van een vraaggesprekje, waarna er een lichamelijk onderzoek zal plaatsvinden. Bij dit onderzoek zal er gekeken worden naar de ontwikkeling van uw baby of kind, naar de mobiliteit van de gewrichten (heupen, bekken, nek etc.) en naar de motoriek en de kracht. Daarna zal uitvoerig worden uitgelegd wat de bevindingen zijn, waarbij altijd wordt aangegeven wat normaal is en zo hoort te zijn, maar ook wat afwijkend is en in welke mate. Na dit lichamelijk onderzoek wordt met u besproken wat de beste behandeling is voor uw kind.
 

Waarborging kwaliteit van de behandeling kindermanuele therapie

De kindermanueel therapeut dient ingeschreven te staan in het register van de European Workgroup for Manual Medicine (EWMM), zie www.ewmm.net. Inschrijving in dit register waarborgt het kwaliteitsniveau middels na- en bijscholing. Dit register is ook erkend door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Onze kindermanueel therapeut Joke Claassens-Ceelie, zelf moeder van 3 kinderen (2014, 2016, 2019), staat sinds 10 april 2018  in het register onder registratienummer 306557.
 

Vergoeding en verwijzing kindermanuele therapie

Voor manuele therapie voor kinderen is geen verwijsbrief van de arts nodig. Voor thuisbehandeling  is wel een verwijzing nodig, deze mag ook van de cb-arts/jeugdarts zijn. De meeste zorgverzekeraars vergoeden 9 behandelingen kinder-manuele therapie. Wij verwijzen u naar de zorgpolis van uw kind om te achterhalen op hoeveel vergoeding er recht is. De behandelingen kinder-manuele therapie worden vergoed vanuit het budget voor kinderfysiotherapie (18x) vanuit de basisverzekering. Voor kinderen geldt geen eigen risico.
 

 

Een afspraak voor kindermanuele therapie maken?

Wilt u een screening door de kindermanueel therapeut of heeft u nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze kinderpraktijk via telefoonnummer 0412-651396 of mail naar info@jacqsmolders.nl.
 

 


Naar boven


Ons team

Joke Claassens-Ceelie
Joke Claassens-Ceelie Manueel therapeut - Fysiotherapeut - Kinder manueel therapeut - Medical Taping
Niels Derks
Niels Derks Oefentherapeut Cesar - Manueel Therapeut

Bekijk ons hele team
Contact
Kinderpraktijk Jacq Smolders - Oss
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Kinderpraktijk Jacq Smolders - Oss en Uden