kleuter zindelijkheid

Zindelijkheid op kleuterleeftijd

Het zindelijk worden zal bij het ene kind makkelijker verlopen dan bij het ander. Heeft je kleuter nog moeite met goed zindelijk worden dan kijken onze gespecialiseerde kindertherapeuten daar naar vanuit verschillende invalshoeken.

Direct een afspraak maken

Zindelijkheidsproblemen bij kleuters

De meeste kinderen zullen op 4-jarige leeftijd helemaal zindelijk zijn. Het zindelijkheidstraject zal voor het ene kind gemakkelijk verlopen zijn, anderen hebben er wat meer moeite mee. Bij problemen met het zindelijk worden zal zich dit uiten op verschillende manieren en leeftijden. In onze praktijk kun je met je kind dat moeite heeft met zindelijk worden terecht, want wij hebben ons in het begeleiden hiervan gespecialiseerd. Het zindelijk worden is geen gemakkelijk leerproces, dat door fysieke en emotionele factoren kan worden beïnvloed. Kleuters vanaf ongeveer 5 jaar die nog regelmatig in de broek plassen, vaker ontlasting in het ondergoed hebben, last hebben van terugkerende infecties of ontstekingen hebben het daar vaak moeilijk mee. Daarom is het zinvol om op tijd te laten kijken hoe dit kan worden verholpen.

De begeleiding geldt voor kinderen vanaf ongeveer 3,5 jaar die overdag nog niet zindelijk zijn voor plassen en poepen, kinderen vanaf ongeveer 5 jaar met incontinentie en ongelukjes overdag. Voor bedplassen behandelen wij kinderen vanaf de leeftijd van circa 6 tot 7 jaar.

Specialistische benadering vanuit meerdere invalshoeken

Bij je eerste afspraak vindt een met een screening plaats, waarbij de zindelijkheidsproblematiek wordt bekeken vanuit twee (of drie) invalshoeken:

  • Vanuit de kinderbekkenfysiotherapie.
  • Vanuit de sensorische informatieverwerkingstherapie bij het niet voelen van aandrang (prikkelverwerkingsprobleem).
  • Daarnaast kan ook de kinderdiëtist worden ingeschakeld indien er sprake is van obstipatie, chronische diarree, buikklachten, maag- en/of darmproblemen.

Tijdens de screening door de kinderbekkenfysiotherapeut brengt zij de hulpvraag in kaart en vraagt zij je vragenlijsten en dagboekjes in te vullen. De dagboekjes zijn speciaal gemaakt voor kinderen. Het lichamelijk onderzoek richt zich op het functioneren van de bekkenbodemspieren en er wordt gekeken of deze goed samenwerken met de darmen en blaas. Ook de ademhaling is belangrijk en zal worden onderzocht door te kijken naar de manier van ademen en hoe er wordt geademd als je kind plast en/of poept. Zindelijkheidsproblematiek hangt soms samen met de prikkelverwerking, die ook wordt onderzocht. Daarna zal er samen met jullie, je kind en de eventuele verwijzer een behandelplan worden opgesteld. Als de problemen meer complex zijn dan zullen wij, in overleg met jou, de hulp van meerdere disciplines inschakelen.

Het traject van de zindelijkheidstherapie vraagt van je kind en de ouder(s) motivatie, inzet en doorzettingsvermogen en daarom is het belangrijk dat kind en ouder(s) het behandelplan steunen. Bij de huiswerkoefeningen die je kind meekrijgt om thuis te doen is het nodig dat jullie als ouder(s) je kind hierbij helpen.

Maak direct een afspraak