Orthomoleculaire therapie Oss

Natuurgeneeskundige Orthomoleculaire Therapie

Orthomoleculaire (natuurgeneeskundige) therapie in Oss


Orthomoleculaire therapie
Welke klachten?
Behandeling volgens de 5 natuurgerichte principes

Behandeling Orthomoleculaire Therapie‚Äč

Kosten en vergoeding

 

Orthomoleculaire therapie

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat er een relatie bestaat tussen voeding, gedrag en ziekten. De natuurgeneeskundige orthomoleculaire therapie richt zich op het bevorderen van de gezondheid van lichaam en geest door het innemen van natuurlijke stoffen die het lichaam nodig heeft om te herstellen. Het lichaam wordt met orthomoleculaire therapie voorzien van een goede en optimale hoeveelheid natuurlijke stoffen op basis van 5 natuurgerichte principes namelijk: energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche. Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn zoals eiwitten, vitaminen, koolhydraten, mineralen en aminozuren. Daarnaast moet er juist een afwezigheid zijn van toxinen, afvalstoffen en dergelijke. De basis van de orthomoleculaire therapie wordt gevormd door voedingsadviezen en omdat het onmogelijk is om bij klachten een tekort in korte tijd aan te vullen, worden er ook supplementen en kruiden ingezet.

 

Welke klachten?

Met de volgende klachten kunt u terecht bij de orthomoleculair natuurgeneeskundig therapeut:

 • prikkelbare darmsyndroom (IBS)
 • buikpijnklachten
 • hoofdpijnklachten
 • huidklachten zoals eczeem, psoriasis en acne
 • hormonale disbalans
 • chronische ontstekingen
 • chronische vermoeidheid
 • stress
 • concentratieproblemen
 • lusteloosheid en/of somberheid
 • onverklaarbare pijnklachten
 • allergieën en/of voedselintolerantie
 • preventieve gezondheid

 

Behandeling volgens de 5 natuurgerichte principes

Een natuurgeneeskundig orthomoleculair therapeut gaat bij de behandeling uit van de holistische visie dat alles met elkaar in verband staat en kijkt daarom niet alleen naar uw specifieke klacht, maar naar uw hele lichaam en geest. Dit doet zij vanuit de volgende 5 principes die samen moeten leiden naar een betere gezondheid, waarbij energie altijd de basis is voor het functioneren van het menselijk lichaam:

 

1. energie

Energie moet goed kunnen doorstromen en in geval van blokkades  zal dit niet gebeuren. Dit is van invloed op de prikkeloverdracht in het lichaam, namelijk een goede opname van voedingsstoffen en het afvoeren van 'giftige' stoffen. Blokkades kunnen leiden tot klachten op zowel lichamelijk als geestelijk gebied.

2. prikkeloverdracht

In uw lichaam werkt het zenuwstelsel als communicatiesysteem en geeft informatie (prikkels) door aan de hersenen en andere lichaamsdelen. Organen en weefsels kunnen ontregeld raken als er storingen optreden in de prikkeloverdracht door blokkades in de energiestroom. Het zelfherstellend vermogen van ons lichaam wordt hierdoor benadeeld, wat weer leidt tot klachten.

3. drainage

Elke dag krijgt ons lichaam te maken met 'giftige' stoffen zoals hormonen, afvalstoffen en straling en daarnaast ook met negatieve emoties en stress.

Deze stoffen moeten worden afgevoerd (drainage) en dat kost veel energie. Wanneer deze stoffen niet voldoende goed worden afgevoerd heeft dat invloed op het interne communicatienetwerk en daardoor ook op het helings- en reinigingsproces. De orthomoleculair therapeut stimuleert de drainage door manuele massage. Drainage wordt daarnaast op gang gebracht door het drinken van water en het voorschrijven van de juiste voeding en voedingssupplementen.

4. voeding

Bij natuurgeneeskundige orthomoleculaire therapie wordt veel aandacht besteed aan voeding, zowel aan de keuzes die daarin worden gemaakt als aan de kwaliteit van voeding. Slechte kwaliteit voeding leidt tot het ontstaan van veel welvaartsziekten, evenals de manier van bereiding van het voedsel en de wijze waarop het wordt genuttigd van invloed zijn. Hierbij kunt u denken aan de manier van kauwen, de snelheid waarmee u eet en het wegspoelen van voedsel met water of andere dranken. Elk mens zal voeding anders opnemen en dit noemen we de biochemische individualiteit. Het kan ook voorkomen dat voeding die eerst goed voor u was, later niet meer wordt verdragen. Uiteraard heeft dit invloed op het functioneren van uw lichaam.
 

Omdat het ook belangrijk is dat uw darmen goed functioneren is onze orthomoleculair therapeut ook gespecialiseerd als darmtherapeut.

5. psyche

Onze energiehuishouding wordt beïnvloed door onze mentale gesteldheid en een verstoorde energiestroom kan weer leiden tot psychische klachten.

Het natuurlijke genezingsproces van het lichaam wordt geblokkeerd door stress, negatieve emoties en negatieve denk- en gedragspatronen. De natuurgeneeskundig orthomoleculair therapeut helpt u bij het bewust worden hiervan en geeft advies over de leefstijlverandering die nodig is. Ook kan zij u indien nodig doorverwijzen voor passende begeleiding.

 

Behandeling Orthomoleculaire Therapie

Tijdens uw eerste bezoek vindt er een intakegesprek en onderzoek plaats. Indien nodig en gewenst kunt u kiezen voor een bloed- en ontlastingsonderzoek, dat opgestuurd wordt naar een speciaal laboratorium. Op onze locatie in Uden kunnen er daarnaast energieverstoringen worden gemeten met behulp van de prognostest, ook wel vegatest genoemd. Met deze test worden ook voedingswaardetekorten, emotionele verstoringen en de toxische belasting opgespoord en kan de orthomoleculair therapeut bepalen hoe het is gesteld met de opname van voedingsstoffen. Aan dit laboratoriumonderzoek zijn extra kosten verbonden.
 

Na de intake en het onderzoek  wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld waarbij gebruik wordt gemaakt van de 3 pijlers: voeding, stressmanagement en beweging. U krijgt een gericht voedingsadvies, eventueel aangevuld met een advies voor voedingssupplementen, zodat de celkwaliteit kan herstellen. Het gebruik van extra vitaminen en mineralen naast de normale, gevarieerde voeding geeft 70% minder kans op welvaartziekten, maar deze voedingssupplementen mogen niet worden gezien als vervanging van de dagelijkse gevarieerde voeding. Naast voedingsadvies wordt u indien nodig ook geholpen met energie- en bewegingsoefeningen, drainage- en massagetechnieken, advies over het in balans brengen van uw hormoonhuishouding en het gebruik van bijvoorbeeld mindfulness.   
 

Voor het aantal behandelingen kunt u uitgaan van 2-6 behandelingen die om de 6-8 weken plaatsvinden. Tussentijds zal de vooruitgang worden geëvalueerd en wordt het behandelplan zo nodig aangepast.

 

Kosten en vergoeding orthomoleculaire therapie

De intake voor natuurgeneeskundige orthomoleculaire therapie duurt ongeveer 1 uur en de kosten zijn € 98,-. Elk vervolgconsult kost € 73,50 en duurt ongeveer 45 minuten. Behandeling valt onder alternatieve zorg en onze orthomoleculair geneeskundig therapeut, Kiki van Rutte, is aangesloten bij de beroepsorganisatie BATC. Dit is de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument. Deze zorg wordt helaas niet vergoed door de VGZ-groep (incl. IptiQ), DSW, Pro-Life, de Amerfoortse en Zorg en Zekerheid.

 

 


Naar boven


Ons team

Niels Derks
Niels Derks Oefentherapeut Cesar - Orthomoleculair Therapeut - Manuele technieken

Bekijk ons hele team
Contact
Praktijk Jacq Smolders
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Praktijk Jacq Smolders