Oedeemtherapie Oss

Oedeemtherapie

Specialistische fysiotherapie gericht op het lymfegestel

Oedeemfysiotherapie bij Praktijk Jacq Smolders

Het belang van oedeemfysiotherapie

Als zich in weefsel te veel eiwitten en vocht (lymfoedeem) ophopen ontstaat een verkeerd evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht. Deze ophoping kan een gevoel van spanning of stuwing van de huid geven en een tintelend of pijnlijk gevoel. Er ontstaat vaak zwelling waardoor het bewegen moeilijk is en vermoeidheid en een zwaar gevoel optreedt. In het dagelijkse leven kan dit beperkend zijn en leiden tot huidaandoeningen of infecties. Lymfoedeem kan op verschillende plaatsen op het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld bij buik, voeten, benen of armen.

Vormen van lymfoedeem:

  • Primair lymfoedeem: een aangeboren vorm door problemen in het functioneren  of de aanleg van het lymfsysteem. Symptomen komen vaak al voor het achttiende jaar voor, in een wat mildere vorm eerder.
  • Secundair lymfoedeem: deze vorm van lymfoedeem ontstaat na beschadiging door verwijdering van de lymfeklieren in de oksel of na bestraling of een operatie. Je ziet deze vorm van lymfoedeem onder meer ontstaan na het verwijderen van klieren in de oksel bij of na borstkanker.
  • als het lichaam te veel lymfevocht aanmaakt kan ook lymfoedeem ontstaan. Bijvoorbeeld na een infectie of door warm weer.

Behandeling

De oedeemfysiotherapeut gebruikt verschillende behandelmogelijkheden of combineert behandelvormen zoals:

  • manuele lymfdrainage
  • compressietherapie
  • lymfetaping
  • oefentherapie

Vergoeding

Zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie. De eerste 20 behandelingen worden vanuit een aanvullende vergoeding vergoed. Daarna worden de vervolgbehandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. U kunt contact opnemen met onze praktijkassistenten voor meer informatie over de vergoedingsmogelijkheden.

 

 


Naar boven


Ons team

Amoy Wilbers
Amoy Wilbers Fysiotherapeut - Oedeemtherapeut - Aangesloten bij Claudicationet - Kwaliteitsmedewerker
Kiki van Rutte
Kiki van Rutte Oedeemtherapeut - Orthomoleculair Therapeut - Fysiotherapeut

Bekijk ons hele team
Praktijk Jacq Smolders https://plus.google.com/+JacqsmoldersNlOss/about?gmbpt=true&hl=nl&_ga=1.248077376.653459649.1455199417
Borgvliet 18 Oss, Noord-Brabant 5346 XD Netherlands
Phone: 0412651396