Scootmobieltraining Oss

Scootmobieltraining

Scootmobieltraining bij Gezondheidscentrum Borgvliet Oss

Wanneer lopen of fietsen niet of moeizaam gaat, wordt u beperkt in uw mobiliteit en biedt een scootmobiel weer vrijheid. Als u mentaal en visueel geen beperkingen ondervindt, kunt u bij de WMO van de gemeente een aanvraag doen voor een scootmobiel. De ergotherapeut kan u helpen bij deze aanvraag èn u leren – in het verkeer – te rijden op een scootmobiel. Ook als u al een scootmobiel hebt.

 

Scootmobieltraining

Onze ergotherapeut is gespecialiseerd in het geven van scootmobiellessen zodat u veilig kunt gaan deelnemen aan het verkeer. Onze locatie in Oss beschikt over een eigen scootmobiel, waarmee de ergotherapeut met u aan de slag gaat. Gemiddeld is dit 4 keer een uur en de lessen bouwen op van makkelijk naar moeilijk:
 

• Les 1: Kennismaken met rijden op de scootmobiel: uitleg op- en afstappen, bedienen van het paneel en de hendels, gas geven en remmen, bochten vooruit en achteruit, keren met de scootmobiel, rijden op verschillende snelheden, het leren inschatten van de scootmobiel (formaat, draaicirkel) en het opladen van de accu.

• Les 2: Rijden in de supermarkt: aandachtspunten bij het leren rijden in de supermarkt zijn smalle gangetjes, obstakels en automatische deuren, het rekening houden met anderen in de winkel en koers houden bij zijwaarts kijken. 

• Les 3: Rijden op de stoep (regels voetganger): hier gelden de ‘voetgangersregels’ die u krijgt uitgelegd zoals oversteken, gebruik verkeerslichten, kruisingen en rotondes, oefenen van op- en afritten en met snelheid, anticiperen in het verkeer, rekening houden met voetgangers en koers houden op schuine stukken.

• Les 4: Rijden op de weg (regels fietser): hier gelden de ‘fietserregels’ die u krijgt uitgelegd zoals oversteken, gebruik verkeerslichten, kruisingen en rotondes, anticiperen in het verkeer, rijden op hogere snelheid en aandacht voor verkeersborden. 

 

Als u voldoende lessen heeft gehad kan de ergotherapeut bij de WMO aangeven of u voldoende bekwaam bent voor het rijden met een scootmobiel. Ook na levering van de scootmobiel oefent de ergotherapeut graag nogmaals met u, zodat u er helemaal vertrouwd mee raakt. De lessen zijn afgerond als zowel u als de ergotherapeut vertrouwen hebben in het rijden en deelname aan het verkeer. 

 

Heeft u al een scootmobiel, maar wordt u onzeker op de weg? Ook dan kan de ergotherapeut u les en advies geven! 

 

Wat kan de ergotherapeut betekenen bij de aanvraag voor een scootmobiel?

Voor de WMO aanvraag is het belangrijk na te gaan waarvoor u de scootmobiel wilt gaan gebruiken. De ergotherapeut kijkt met u waar uw behoefte ligt en welke scootmobiel hier het beste bij past. Denk hierbij aan actieradius, het formaat en de vering. Ook is het belangrijk om met medische gegevens aan te geven waarom lopen of fietsen niet meer gaat. De ergotherapeut kan u hierbij helpen, evenals met het zoeken naar oplossingen voor het bergen van de scootmobiel en een bijpassend oplaadpunt. De ergotherapeut ondersteunt u ook bij het gesprek met de WMO-consulent over uw aanvraag. Voor goedkeuring van de aanvraag heeft de WMO bevestiging nodig van de ergotherapeut dat u voldoende bekwaam bent voor het rijden op een scootmobiel in het verkeer. Hiervoor bieden wij u lessen aan. Als alles akkoord is, wordt uw aanvraagformulier doorgestuurd naar de scootmobielleverancier van de gemeente. Deze levert een scootmobiel die past bij de eisen en behoeften.

 

Vergoeding

U krijgt per kalenderjaar 10 uur aan Ergotherapie vergoed uit uw basiszorgverzekering. Mogelijk is op deze basiszorg uw eigen risico op van toepassing. U heeft geen verwijzing nodig. 

 


Naar boven


Contact
Praktijk Jacq Smolders
Borgvliet 18
5346 XD Oss0412-651396

info@jacqsmolders.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Praktijk Jacq Smolders